Australian International Islamic College signed a Memorandum of Understanding with SMP IT Nurul Fikri Bogor Indonesia in the Sister School Partnership program between the two institutions which was held on 5th of November 2019.

The signing of the MoU was held out at the AIIC Brisbane Australia Durack Campus AIIC.  Board Chairman Aziz Khan and Principal Lukman from SMP IT Nurul Fikri Bogor signed the Memorandum of Understanding to strengthen the collaboration and the foster cultural awareness among both schools.

According to Lukman, this MoU has made the relations between the two become more formal and framed with several programs that will be carried out periodically, including Student Immersion Program, Teacher Immersion Program and Sharing Program in the hope that both institutions can work together in educational side. The Sister School partnership marks an opportunity for students and teachers from both schools to participate and engage in study tours, exchange programs, teacher immersion programs and learning via online collaboration.

Along with the signing of the MoU the first Teacher Immersion program was held for one week, which was attended by representatives of SMP Nurul Fikri Bogor. They are Ms. Istianah, S.Pd, Ananda Suci Islami, S.Pd, and Mr. Lukman Fajar Purwoko. Those three representatives from SMPIT Nurul Fikri Bogor learnt about the live culture of Australian (Cross Cultural Understanding), the AIIC Learning Process, the Management and Curriculum of Queensland in Australian International Islamic School.

Both parties hope that collaboration can be continued with project collaboration, practice language skills and establish friendships through various activities to foster awareness and responsibility among educators and students as a global society by sharpening 21st century learning abilities.

================================================================================

^ Kolaborasi Pendidikan menuju Masyarakat Global melalui Sister School Partnership Program Indonesia – Australia ^

Brisbane, Australian International Islamic College (AIIC) bersama SMP Islam Terpadu Nurul Fikri Bogor telah melaksanakan kegiatan berupa Momerandum of Understanding dalam program Sister School diantara dua  lembaga yang dilaksanakan pada tanggal 5 November 2019.

Penandatanganan MoU dilaksanakan di Kampus Durack AIIC Brisbane Australia diwakili oleh Mr Aziz Khan sebagai Chairman Board dari AIIC sedangkan dari SMPIT Nurul Fikri Bogor diwakili oleh Lukman Fajar Purwoko sebagai Kepala Sekolah.

Menurut Lukman, MoU ini menjadikan hubungan baik kedua sekolah selama ini menjadi lebih formal dan terbingkai, dengan beberapa program yang akan dilaksanakan secara berkala, yaitu diantaranya adalah Student Immersion Program, Teacher Immersion Program dan Sharing Program dengan harapan kedua lembaga bisa bersinergi dalam pendidikan.

Beriringan dengan penandatangan MoU  tersebut juga dilaksanakan program pertama Teacher Immersion selama satu pekan, yang diikuti oleh perwakilan dari SMPIT Nurul Fikri Bogor yaitu ms Istianah, SPd, ms Ananda Suci Islami dan Mr Lukman Fajar Purwoko, MT. Ketiga perwakilan SMPIT Nurul Fikri Bogor   mempelajari secara langsung kultur kehidupan masyarakat australia (cross culture understanding), proses pembelajaran di AIIC, kurikulum di Queensland dan manajemen di AIIC.

Kedua belah pihak berharap kerjasama bisa dilanjutkan dengan kolaborasi proyek, melatih kemampuan berbahasa dan menjalin persahabatan melalui berbagai kegiatan sehingga menumbuhkan kesadaran dan tanggung jawab dikalangan pendidik dan siswa sebagai masyarakat global dengan mempertajam kemampuan belajar abad 21.

Penulis : Usth Istianah